torsdag 24 februari 2011

Tygklipp

Lite nya textiler får alltid huvudet att spinna igång. Har många pyssel på gång i huvudet nu. Mest syprojekt inför sommaren. Betalade omkr 50kr för alltihop.
Det gröna tyget är alldeles oanvänt. Ganska tätt, tungt tyg, perfekt att klä om möbler med tänkte jag. Det var märkt i kanten med detta: Orig. Handdruck Dessin: Romana Atelierdruck Kindermann.

Kan man få ut nåt av den informationen? Handtryckt? Design av Atelierdruck Kindermann? Ifrån? Rom? Rumänien?

tisdag 22 februari 2011

Småfynd

Ibland kommer man hem med bara nåt litet. En ytterkruka i mjuk plast, en tvålkopp i emalj, och ett tyg med roligt mönster. 20 pistoler!




söndag 20 februari 2011

Tallriksfavorit nr1

Det senaste året har vi kanske mest av allt lagt ner krut på att hitta tallrikar. Nu känns det som att vi är nöjda. Kanske kanske att vi kan jobba lite på djuptallrikarna, men stora mattallrikar och assietter är klara. Nästan alla har den här fyrkantiga formen. Jag ska presentera alla dekorer för er, och här kommer den första.


Den här bruna dekoren heter Sparta och är ritad av Helmer Ringström (1916-2010). Han föddes i Timrå och var sen aktiv på Gefle Porslinsfabrik mellan 1944 och 1980. Han verkar ha legat bakom minst 50 dekorer, och det finns inte en enda av dom som jag inte tycker om. Vill man veta lite mer om Helmer Ringström kan man köra en Wikipedia, eller kolla in femtiotalsjakten, som har samlat ett ex av nästan alla hans dekorer. Respekt!

lördag 19 februari 2011

Snälla faster Elsie

I somras var vi och hälsade på min faster Elsie i hennes stuga i Göringen. När jag var liten var stugan min farmor och farfars. Jag har många minnen därifrån och det var jättekul att åka dit och se allt igen. Det såg självklart inte ut som jag mindes det, men det var fint ändå! Väldigt speciellt. Lämnade Göringen med en hel låda med koppar som Elsie skulle köra iväg till tippen. Gissa om jag blev glad!



De grönvita kopparna längst bak är Bavaria. De två med stora blå prickar är från Rörstrand, under står det R8. Vad betyder det? Och vet någon vad den lilla koppen längst fram i mitten heter? Den med blommor och en grön rand. Trodde i min enfald att den kunde heta något med tulpan, men så var det nog inte nej..

UPPDATERAT:
Efter en kommentar ifrån Gila så vet jag nu med säkerhet att koppen heter Tulpan, och är signerad Helmer Ringström. Dekoren gjordes mellan 1972-73. Titta in i Gilas grotta vetja!

I lådan fanns också en mugg och två äggkoppar av märket Flora (längst fram till vänster) som jag tycker är så fina. Jag har två muggar sen tidigare. Ibland står det på tradera och andra ställen att det är design Stig Lindberg, men jag vet inte. Jag frågade min faster om hon visste något om dem, och hon sa att de såldes på Konsum på... ja, sa hon 70-talet? Kommer inte ihåg. Ska fråga henne igen. Någon annan som vet?




En fin kaffepanna från Kockums, två äggkoppar i plast och två röda glaskoppar.


Vilket lyft för picknick-korgen!

fredag 18 februari 2011

Det ser jag ljust på!

Jag har köpt en ljusstake. Första gången jag såg en sån var hos min svärmor. Hon har så himla mycket härliga saker! Som dalahästar och dalatuppar, miniatyrsaker, fina burkar, snygga 70tals prylar mm. Hon berättade för mig att den här ljusstaken kallas Sverigeljusstaken. Den är i smide, men vart den är tillverkad vet jag inte. Skulle kunna tänka mig att det är nån hemslöjdspryl ifrån Dalarna eller nåt. Den känns lite åt det hållet. Men, det som är så speciellt med den, det är att man byter färg på den vid de olika årstiderna! På jul så byter man till röda gubbar och röda äpplen osv.

Det ska alltså finnas 4 stycken färger/årstider att välja bland, jag har bara den här sommarfärgen och julfärgen. Det räcker för mig, jag kanske inte vill ha den framme året runt ändå. Svärmor har den som jag tror är höst, som är orange. Den kan jag vara utan om jag ska vara helt ärlig. Men visst är den härlig?

UPPDATERAT:
Efter en kommentar från Helena vet jag nu att ljusstaken är en Toarpskrona! Hela historien om den finns på Kinnox. Där kan man också beställa band, gubbar, ullsaxar, kransar och annat, i regnbågens alla färger. Strålande! Jag skulle gärna ha en uppsättning i grönt. Tusentusen tack till Helena! Klicka på hennes namn och kolla in hennes fina blogg!


Nästa sak är ett loppisfynd som jag pysslat lite med! Köpte en lampa med ful skärm, och klädde den med såna klassiska plastremsor. Blå, ljusgul och ljusrosa. Den blev schysst! Gör sig inte riktigt bra på bild dock.

söndag 13 februari 2011

Samlingar del1

Här är några av våra (rätt oorganiserade) samlingar. Det har blivit en del små samlingar med åren. Vad det är bra för? Ingen aning! :-)

Längst upp i den här hyllan (vi kallar det hyllplan 1) står den lilla men alldeles tillräckliga vattenkannesamlingen. Resten av hyllan är överfylld med troll utav märket Deco, design Kurt Nilsson. Det är den samling som vi har med flest delar tror jag. På hyllplan 2 (under kannorna) står de troll som endast är design Kurt Nilsson. De är alltså inte handgjorda utan bara handmålade. (Den stora trollmoran och hockeyspelaren till höger hör inte till dem, de är handgjorda). Man kan se skillnad på dem bl.a genom att de som inte är handgjorda har mycket starkare färger på kläderna än de andra. Håret är också mer gult. Det står ett sånt troll på hyllan nedanför (hyllplan 3), kan ni se vilket det är? :-)


Oftast är märkningen kvar under trollen, men om den inte är det så kan det vara kul att veta hur man ser skillnad på dem. Vi samlar först och främst på de som är handgjorda, men hittar vi ett sånt där annat så köper vi det om det inte kostar för mycket. Priserna skiljer mycket på de här trollen beroende på utseende, storlek, och framförallt vart man köper dem. På loppisar kan man ibland hitta dem för 10-20kr, medan de på lite mer "medvetna" ställen kostat mellan 100-200kr. Inga dyrgripar som ni märker, men det gör det ju bara ännu roligare tycker vi. De har alla sina speciella personligheter. Jag gillar särskilt mycket den lilla flickan som sitter i gungstolen, och tredje killen från henne, i mitten av bilden. Han har en jättesöt lång näsa och ser sådär skamsen och bortkommen ut så man inte kan låta bli att gilla honom.

Är det någon som vet något mer om de här trollen? Hur många olika finns det? Vad finns det för olika teman förutom hantverkare, musiker, vikingar, idrottare? Och är det någon som vet varför det finns just dessa teman?

Vidare till nästa skåp...


Här finns några av de saker jag skulle rädda först om huset började brinna. Termos-samlingen till exempel. Jag är så otroligt fäst vid mina termosar så det känns nästan som en sjukdom ibland. Kanske kommer det en närmare presentation av dem lite längre fram. Här finns tekannorna, porslinsfåglarna, kopparna, glasprylarna mm.

Överfyllt, både på höjden och bredden. Men vad tusan ska man göra? Köpa en till hylla!

fredag 11 februari 2011

Nya tag!

Hej på er trogna loppisföljeslagare! Tackar ödmjukast för alla kommentarer som kommit fastän vi inte hållit bloggen igång med nya inlägg. Men vi har läst alla kommentarer och om ni haft egna bloggar så har vi kollat in dem! Nu har vi en ny kamera, så nu ska vi väl kunna få till lite bilder på fynden igen. Här kommer några av de senaste!

Först ut, en av de roligaste på länge: Rookiestick! Helt enkelt en special-kina-pinne för oss som inte får i oss så mycket mat med de vanliga träpinnarna.

Men titta, vilken skönhet va! Helt underbar i all sin enkelhet. 25:-
En liten liten skål från JIE Gantofta. Oväntat användbar! Kostade nån krona.


Och här har vi min nya last. Glasfigurer. Titta den lilla bumliga fågeln, vilken sötnos! Och den lilla grisen? Så plåttrigt, sockersött och groteskt på samma gång. Sånt gillar jag!

Iris och Svante, vilket tjusigt par.



Jag sydde ett litet kitt av loppistyger till min tjej häromdan också, bilder finns på min andra blogg.